۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۴۳ : ۱۲
عقیق واعظین: حجتالاسلام و المسلمین حسین انصاریان، شب گذشته در محفل معارفی حرم مطهر بانوی کرامت، ضمن اشاره به فرازهایی از آیات الهی تصریح کرد: قرآن کریم به کسی مؤمن میگوید که به واجبات عمل و حرامها را ترک و به خوبیهای اخلاقی اعم از مهربانی، فروتنی، با محبت و نرمخویی و… اهتمام داشته باشد.
سخنران محفل معارفی حرم مطهر در تبیین نشانههای مؤمن، کیفیت وضوی کامل را موردتوجه قرارداد و ضمن اشاره به آیه ۶ سوره مائده، تصریح کرد: هنگامیکه انسان برای خواندن عبادت بینظیر نماز آماده و محیا؛ عبادتی که معراج مؤمن است و قدرت دارد انسان را به قرب الهی برساند، باید وضو داشته باشد؛ اگر انسان نماز را صحیح و درست انجام دهد، او را از گناهان پنهان و آشکار حفظ میکند.
وی تصریح کرد: انسان مؤمن وقتی برای چنین عبادتی آماده میشود باید « فَاغْسِلُوا وُجُوهَکُمْ وَأَیْدِیَکُمْ إِلَی الْمَرَافِقِ …»[۱]، یعنی صورت خود را بشویید و دودست خود را نیز از آرنج تا سر انگشتان بشوید؛ سپس «وَامْسَحُوا بِرُءُوسِکُمْ»، مقداری از سرخود را مسح؛ « وَأَرْجُلَکُمْ إِلَی الْکَعْبَیْنِ» و مقداری از روی پای خود را تا ابتدای مچ پا مسح کنید؛ و این میشود وضوی واقعی و قرآنی که پیامبر اعظم صلیالله علیه و آله و ائمه طاهرین علیهمالسلام بدان عمل می نموند.
حجتالاسلاموالمسلمین انصاریان به شرایط وضو اشاره و با تأکید بر اینکه آب وضو باید مباح باشد، خاطرنشان ساخت: مباح بودن آب به این است که حق کسی در آن غصب نشده باشد؛ یعنی برای فراهم کردن آب به کسی ظلم نشده و همه جوانب این آب باید پاک و مباح باشد.
سخنران حرم مطهر بانوی کرامت در ادامه بحث به داستانهایی در رابطه با التزام مردان و زنان مسلمان بهویژه علما نسبت به حقوق افراد اشاره نمود و یادآور شد: درگذشتهای نهچندان دور بازاریان توجه وافری به کسب رزق و روزی حلال داشتند؛ بهگونهای که حتی در وزن کردن مواد غذایی، وزن پاک کاغذی که مواد در آن ریخته میشد را کم میکردند.
وی افزود: زندگی مردم درگذشته با اهتمام فراوان به طهارت باطن و دائم الوضو بودن غرق در پاکی بود؛ عموم نانوایان با وضو مغازه را باز میکردند، با وضو خمیر درست میکردند، با وضو نان را به تنور میزدند و با وضو نان را میفروختند. خیلی از افراد حتی توجه داشتند که بدون وضو وارد رخت خواب نشوند؛ چراکه پیامبر اعظم صلیالله علیه و اله میفرمایند، هر مرد و زنی با وضو وارد رخت خواب شود و بخوابد، پروردگار عالم آن شب را در پروندهاش شبزندهداری ثبت میکنند.
حجتالاسلاموالمسلمین انصاریان به روایت «الوضوء نور» اشاره و با بیان اینکه خود وضو فی ذاته نور است و این نور را در وجود انسان ثبت میکند، اظهار داشت: عبادات نوری هستند که در وجود انسان ثبت و در صورت حفظ ایمان، در روز قیامت طلوع و نورافشانی خواهند نمود.
وی ضمن تبیین مژدههای قرآنی برای اهل ایمان، به حدیثی از پیامبر اعظم صلیالله علیه و آله اشاره نمود و اذعان داشت: رسولالله صلیالله علیه و آله میفرمایند؛ هفت چیز است که اگر در مرد و زن طلوع کند، واقعیت ایمان را کامل و دربهای بهشت به رویش بازخواهد شد. نخستین آنها وضوی کامل است.
سخنران محفل معارفی حرم مطهر در ادامه کیفیت وضو کامل را مورد توجه قرارداد و اظهار داشت: امام صادق علیهالسلام در روایتی میفرمایند، وقتی چشمت به آب میافتد در آن دقت کن؛ انسان باید پاکی، نرمی، روانی و زلالی و پاککنندگی را از آب فرابگیرد.
وی بر اهمیت رهایی از ناپاکیها و آلودگیهای نفسانی اعم از بخل، حرص، کینه، تکبر، خودبینی، خودخواهی و… تأکید نمود و ابراز داشت: انسان باید همچون آب خود را به پاکی رسانده، نهتنها خودش پاک و طاهر گردد، بلکه پاککننده دیگران نیز باشد؛ انسان ناپاک راهی بهسوی خدا ندارد.
حجتالاسلاموالمسلمین انصاریان افزود: کسانی که از گناه سیر نمیشوند و بدان قانع نمیشوند، خداوند متعال ایشان را دوست ندارد، «لَا یُحِبُّ الْمُسْتَکْبِرِینَ»[۲]، « وَاللَّهُ لَا یُحِبُّ الظَّالِمِینَ»[۳]؛ آنهایی که در برای خداوند متعال و انبیای الهی و قرآن کریم کبر میورزند و کسانی که مال و جان و آبروی مردم را نشانه گرفتهاند، متجاوز و ظالم بدان هستند را خداوند متعال دوست ندارند.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم مورد محبت الهی قرار گیریم، باید از آب درس بگیریم؛ آب روان و نرم و بهدور از خشونت است، انسان باید همچون آب با دین، با بندگان خدا، با زن و بچه و خانواده و فرزندانش نرمخو باشد. پیامبر اعظم صلیالله علیه و آله میفرمایند؛ « لمؤمنُ یألَفُ ویُؤلَفُ، ولا خیرَ فیمَن لا یألَفُ ولا یُؤلَفُ ، وخیرُ النّاسِ أنفَعهُمْ للنّاسِ»، مؤمن با خانواده، اقوام، اطرافیان و مردم الفت میگیرد، مؤمن اینقدر خوب است که دیگران باجان و دل با او الفت میگیرند.
سخنران حرم مطهر بانوی کرامت بابیان اینکه ریشه و عنصر وجودی تمام موجودات عالم از آب است، خاطرنشان ساخت: انسان با آب وضو زنده شده، از مرگ غم، کسالت، تنپروری و مرگ روح و اخلاق رهایی مییابد. با وضو تمام باطن انسان شستشو یافته، در وادی نماز و حرکت به معراج معنوی سوق مییابد.
حجتالاسلاموالمسلمین انصاریان در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به اینکه وضو گیرنده باید همچون آب روان و بهدوراز سختی و انجماد همواره در جریان باشد، اظهار داشت: انسانی که حرکت ایمانی، اخلاقی، عملی و علمی نداشته باشد، رنگ باطنش تیره و بوی باطن او بدبو خواهد شد. انسان همواره باید در مسیر حرکت معنوی امروزش بهتر از دیروزش باشد، ولو با خواندن یک آیه، یا با انجام یک مستحب، حتی با رد کردن پیرمرد از خیابان یا غذا دادن به حیوانات.