عقیق | پایگاه اطلاع رسانی هیئت ها و محافل مذهبی

کد خبر : ۱۲۱۹۱۱
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۵:۴۲
اینفوگرافی:
در محل بزرگ‌ترین و سخت‌ترین عملیات‌های دفاع مقدس، یادمان‌هایی ایجاد شده که یادآور سلحشوری غواصان در آب‌های خروشان اروندکنار و نبرد نفر با تانک در شلمچه است. حال که دوباره راهیان نور برقرار شده، همت کنید و به بازدید این یادمان‌ها بروید.

عقیق: حالا که بعد از ۲ سال در روزهای پایانی امسال و ایام نوروز می‌توانیم به سفری دلچسب در مناطق عملیاتی جنوب برویم، می‌توانید از اندیمشک شروع کنید (اینجا) و بعد به مکان‌‌های عملیاتی خیبر و بدر در طلاییه بروید. در همین حوالی از نزدیک خواهید توانست محل شهادت شهید همت، حمید و مهدی باکری را هم زیارت کنید. البته اگر می‌خواهید رشادت‌‌های غواصان در عملیات والفجر ۸ را به خوبی درک کنید، فرمان ماشین را به سوی اروندکنار بچرخانید. شاید هم خواستید با خانواده به منطقه عملیاتی کربلای ۵ در شلمچه بروید؛ مکانی که سخت‌‌ترین عملیات دفاع مقدس در آن اتفاق افتاد و حاج قاسم سلیمانی و یارانش در این عملیات خوش درخشیدند.

ما در این گزارش به شما کمک می‌کنیم تا مقاصد جنوبی خود را در مناطق عملیاتی به خوبی پیدا کنید.

به مناسبت آغاز رسمی سفرهای راهیان نور بر آن شدیم ضمن معرفی یادمان‌های جنوب که بخش‌هایی از استان ایلام و استان خوزستان را در بر می‌گیرد، نقشه مسیر و بُعد مسافت را پیش‌‌روی مخاطبان خود قرار دهیم که بخش دوم این گزارش به معرفی یادمان‌‌های شهدای عملیات والفجر ۸، شهدای عملیات فتح‌المبین، شهدای هویزه، شهدای عملیات طریق‌‌القدس، شهدای طلاییه، شهدای عملیات رمضان و شهدای عملیات کربلای ۵ اختصاص دارد.

پیش از این نیز در بخش اول این گزارش به معرفی ۱۰ شهر مقاومتی پرداختیم. (اینجا)


یادمان‌های دفاع مقدس در یک نگاه

 

 

موشن‌گرافیک یادمان شهدای عملیات والفجر ۸ 

۱ـ یادمان شهدای عملیات والفجر ۸ (اروند)

اروند از بزرگ‌ترین رودهای جهان است که از به هم پیوستن دجله و فرات در القرنه عراق و اتصال کارون در خرمشهر به آن تشکیل می‌شود. یکی از اهداف رژیم بعثی عراق در هجوم سراسری به ایران، حاکمیت مطلق بر اروند و انتقال مرزهایش به ساحل شرقی این رودخانه بود. اروند شاهد عملیات والفجر ۸، یکی از بزرگ‌ترین نبردهای دوران جنگ تحمیلی بود. عملیات والفجر ۸ در ۲۰ بهمن ۱۳۶۴ با عبور غواصان از اروندرود، حد فاصل خسروآباد تا رأس‌البیشه آغاز شد و پس از ۷۸ روز جنگ تمام عیار شهر فاو به تصرف رزمندگان درآمد. در غرب جاده آبادان ـ اروندکنار و روبروی شهر فاو عراق، بنای یادبود شهدای والفجر ۸ قرار دارد.

۲ـ یادمان شهدای عملیات فتح‌المبین

در شمال غرب شوش و در غرب رودخانه کرخه، یادمان عملیات فتح‌المبین قرار دارد که یادآور حماسه و عملیات پیروزمندانه فتح‌المبین و شهدای والامقام این منطقه است. دشمن بعثی در روزهای اولین جنگ تحمیلی تا پشت رودخانه کرخه پیش‌روی کرد و بر شهر شوش، جاده اندیمشکـ اهواز مسلط شد. رزمندگان اسلام در جبهه شوش خط دفاعی تشکیل دادند و عملیات امام مهدی (عج) در روزهای پایانی سال ۱۳۶۰ طرح‌ریزی و با فرماندهی شهید مجید بقایی به اجرا درآمد. رزمندگان در این شیارها با سنگرهای کمین دشمن درگیر شدند و تعداد از آنان در این شیارها به شهادت رسیدند. عملیات فتح‌المبین در دوم فروردین ماه سال ۱۳۶۱ با فرماندهی مشترک ارتش و سپاه در این منطقه انجام شد.

۳ـ یادمان شهدای هویزه

این یادمان در ۲۵ کیلومتری شهر هویزه واقع شده است. عملیات نصر برای آزادسازی مناطق جنوب اهواز در ۱۵ دی‌ماه سال ۱۳۵۹ توسط ارتش جمهوری اسلامی آغاز شد و نیروهای خودی حدود ۳۰ کیلومتر پیش‌روی کردند. در مرحله دوم عملیات، نیروهای زرهی و پیاده به سوی پادگان حمید و منطقه جفیر پیش‌روی کردند،‌ اما به دلیل ضدحمله سنگین دشمن، تانک‌های خودی به ناچار عقب نشستند. در این هنگام، نیروهای تحت امر حسین علم‌الهدی حدود هزار و ۵۰۰ متر جلوتر از تانک‌ها می‌جنگیدند که به محاصره درآمدند. آنان مردانه جنگیدند و جز تعدادی که توانستند به عقب برگردند،‌ بقیه که حدود ۱۴۰ نفر از جمله حسین علم‌الهدی بودند، به شهادت رسیدند. پیکرهای مطهر این شهدا ۱۶ ماه بعد و پس از آزادسازی منطقه در عملیات بیت‌المقدس کشف و در همان محل به خاک سپرده شدند.

۴​ـ یادمان شهدای عملیات طریق‌‌القدس (چذابه)

تنگه چذابه در شمال‌غرب شهر بستان و دشت آزادگان بین هور و تپه‌های رملی، یک گلوگاه مهم محسوب می‌‌شود. تنها راه مرزی فکه ـ دشت آزادگان از تنگه چذابه عبور می‌کند و به همین دلیل، عبور از آن برای ارتش بعث عراق در ابتدای جنگ تحمیلی مهم و ضروری بود. چذابه یکی از پنج محور اصلی هجوم ارتش بعثی به خوزستان بود که با عبور از آن، به شهرهای بستان و سوسنگرد هجوم آورد. چذابه در هشتم آذر ماه سال ۱۳۶۰ در عملیات طریق‌القدس آزاد شد. ارتش عراق مجدداً در شب ۱۷ بهمن ماه سال ۱۳۶۰ به تنگه چذابه هجوم آورد،‌ ولی در عملیات مولای متقیان (ع) در شب یکم اسفندماه سال ۱۳۶۰ به عقب رانده شد.

۵ـ یادمان شهدای طلاییه

منطقه طلاییه در منتهی‌الیه جنوب‌ غربی دشت آزادگان واقع شده است. مرز ایران در محدوده طلاییه به صورت یک زاویه قائمه است که یکی از محورهای اصلی حمله دشمن در روزهای اول جنگ تحمیلی بود. طلاییه یکی از محورهای عملیات‌های خیبر در زمستان سال ۱۳۶۲ بود که نبردهای سختی در آن رخ داد. یادمان شهدای طلاییه، یکی از مقرهای اصلی نیروهای کمیته جستجوی مفقودین پس از جنگ تحمیلی بود.

 

۶ـ یادمان شهدای عملیات رمضان (زید)

«زید» نام پاسگاهی در شمال منطقه عمومی شلمچه در غرب جاده اهواز ـ خرمشهر که از محورهای هجوم اولیه ارتش دشمن و از راه‌های دستیابی به جاده اهواز ـ خرمشهر و همچنین یکی از محورهای عملیات بیت‌المقدس بود. یادمان پاسگاه زید به یاد شهدای عملیات رمضان بنا شده است. عملیات رمضان در ۲۳ تیر ماه سال ۱۳۶۱ در منطقه عمومی شمال شلمچه تا منطقه کوشک انجام شد و پاسگاه زید یکی از محورهای عملیات بود. پس از جنگ تحمیلی، تعداد زیادی از پیکرهای شهدای عملیات رمضان، در این منطقه کشف شد.

۷ـ یادمان شهدای عملیات کربلای ۵ (شلمچه)

شلمچه منطقه‌ای مرزی در غرب خرمشهر و نزدیک‌ترین نقطه مرزی به شهر بصره است. شلمچه یکی از مهم‌ترین محورهای هجوم اولیه ارتش بعث عراق به ایران بود. ارتش عراق با گذر از این منطقه، به سوی خرمشهر تاخت. پس از عملیات بیت‌المقدس که به باز پس‌گیری خرمشهر انجامید،‌ این منطقه همچنان در دست ارتش دشمن باقی ماند. دشمن در سال ۱۳۶۴ به دنبال مشاهده آمادگی رزمندگان اسلام برای عملیات، به فکر ایجاد مانعی غیرقابل نفوذ افتاد و آب زیادی را در زمینی به وسعت ۷۵ کیلومتر رها ساخت. در طول جنگ تحمیلی، منطقه شلمچه صحنه عملیات‌های بیت‌المقدس، رمضان،‌ کربلای ۴، کربلای ۵، کربلای ۸ و بیت‌المقدس ۷ بود که در این میان عملیات کربلای ۵ از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. این عملیات را می‌توان سخت‌ترین عملیات دوران دفاع مقدس دانست.

 

منبع:فارس


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۶
0
0
یاد ونامشان گرامی باد که شهدایی دراین سرزمین مثل گل پرپر شدن وبه آسمانها پر کشیدن برای شادی ارواح پاک شهدای هشت سال دفاع مقدس صلوات
پربازدیدترین اخبار
مطالب مرتبط
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین