۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۴۱ : ۱۶
عقیق:با پیشنهاد بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و آرای اعضای حاضر سیزدهم دی همزمان با روز شهادت سردار قاسم سلیمانی بهعنوان روز جهانی مقاومت نامگذاری شد.
اعضای حاضر در هفتصد و سی و هفتمین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور که صبح امروز سهشنبه 17 دی برگزار شد، با گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان سردار سپهبد قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و دیگر همراهان شهیدش، اقدام جنایتکارانه و تروریستی آمریکا را به شدت محکوم کردند.
ابتدای این جلسه سیدمحمدرضا موالیزاده با تسلیت شهادت سردار سلیمانی و گرامیداشت 17 دی روز درگذشت جهان پهلوان غلامرضا تختی، گفت: جلسه امروز دو موضوع بررسی نامگذاری 13 دی به عنوان روز «جهانی مقاومت» و همچنین «ترویج فرهنگ ورزش همگانی» را دنبال میکند.
در ادامه سردار بهمن کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با اشاره به پیشنهادها برای نامگذاری روز 13 دی به عنوان روز جهانی مقاومت گفت: با توجه به فرمایشات اولیه مقام معظم رهبری در پی به شهادت رسیدن سردار قاسم سلیمانی که ایشان را یک چهره مقاومت در عرصه بین المللی اعلام کردند، تصمیم بر آن شد تا روز 13 دی که همزمان با روز شهادت سردار سلیمانی است به عنوان روز جهانی مقاومت نامگذاری شود.
وی با اشاره به برخی ویژگیهای شخصیتی و معنوی سردار سلیمانی افزود: ایشان اقدامات بسیاری در عرصه مقاومت و منطقه انجام دادهاند و دشمنان چون از این اقدامات مطلع بودند به خوبی وی را میشناختند. بنابراین شناخت کامل سردار سلیمانی و اقدامات ایشان نیاز به زمان دارد.
در ادامه با تأیید اعضای حاضر در جلسه نامگذاری روز 13 دی همزمان با روز شهادت سردار سلیمانی به عنوان روز جهانی مقاومت به تصویب شورا رسید.
در بخش دیگر این جلسه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با گرامیداشت یاد و خاطره سردار قاسم سلیمانی گفت: حضور میلیونی مردم در شهرهای مختلف به ویژه تهران برای وداع با سردار سلیمانی و محکومیت اقدام جنایتکارانه آمریکا انسجام و وحدت ملی را به رخ جهانیان کشید.
سیدعباس صالحی ادامه داد: وقتی مرحوم حاج سیدمصطفی خمینی به شهادت رسیدند، حضرت امام خمینی (ره) در واکنش به این شهادت از تعبیر الطاف خفیه الهی یاد کردند و با اینکه سید مصطفی برای امام از جایگاه و وجاهت خاصی برخوردار بود ولی شهادت وی ضربهای بر مدیریت جهادی حضرت امام خمینی (ره) وارد نکرد.
وی افزود: اتفاقاتی در دو دوره قبل و بعد از شهادت حاج سیدمصطفی خمینی پدید آمد و در روز جمعه 13 دی امسال هم وقتی خبر شهادت سردار سلیمانی را شنیدیم، در ابتدا یک شوک اولیه بود و انسان فکر نمیکرد که بتواند از این غم بلند شود، ولی اتفاقاتی که در روزهای اخیر و در پی شهادت ایشان پدید آمد، چه در سطح داخلی و چه در سطح بین المللی نشان از تغییرات اساسی دارد.
رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: مردم به عنوان اصلیترین سرمایه اجتماعی کشور با حضور خود در مراسم وداع با سردار حاج قاسم سلیمانی منجر به رفع گسستهای بین مردم با مردم و مردم با حاکمیت شدند.
وی در عین حال تصریح کرد: این حضور در سراسر کشور قابل مشاهده بود و شهادت سردار سلیمانی منجر به وحدت و انسجام ملی شد که نباید از این امر به عنوان سرمایه اجتماعی غافل بود.
صالحی با اشاره به تغییرات در فضای منطقهای پس از شهادت سردار سلیمانی ادامه داد: در شرایطی که وجود داشت و دشمن در تلاش برای گسست و واگرایی روابط ایران و عراق بود، شهادت سردار سلیمانی و همرزمانش و ابومهدی المهندس و تشییع آنها در مسیر کربلا تا نجف اتفاقاتی را در پی استحکام این روابط پدید آورد.
وی اخراج نیروهای نظامی آمریکا از خاک عراق با تصویب هیأت پارلمانی عراق را از دیگر اتفاقات پس از شهادت سردار سلیمانی بیان کرد و گفت: در فضای جهانی هم اتفاقاتی افتاد که قابل توجه است.
صالحی در ادامه با اشاره به ویژگیهای فردی سردار سلیمانی افزود: اخلاص یکی از ویژگیهای بارز ایشان بود و رابطه وی با خداوند همراه با خلوص بود و وقتی کسی با بی نهایت خود را به خداوند وصل میکند قدرت بی نهایت برایش ایجاد میشود و اگر چه شهادت ایشان برای ما سخت و غم انگیز است اما امیدوارم مایه اتفاقات مثبت در آینده و در مسیر اهداف ایشان باشد.
در ادامه دستور دوم جلسه با عنوان ترویج فرهنگ ورزش همگانی مورد بررسی قرار گرفت.
سیدعبدالحمید احمدی معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان گفت: 17 دی همزمان با روز درگذشت پهلوان غلامرضا تختی است و توجه به ورزش همگانی در شورای فرهنگ عمومی قابل توجه و تقدیر است.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت ورزش همگانی در ایران و دیگر جوامع جهانی باید به این موضوع در ابعاد مختلف پرداخته شود زیرا یکی از چالشهای جدی در جهان موضوع سلامت است.
احمدی در عین حال تصریح کرد: سبک زندگی و حاکم شدن زندگی ماشینی در جوامع منجر به کاهش تحرک و فقر حرکت عمومی در تمام جهان شده و این فقر تحرکی منجر به مخاطره سلامت افراد شده است. بنابراین توجه به ورزش همگانی و ایجاد زیرساختهای لازم در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است که باید مورد توجه دستگاههای ذیربط از جمله وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، و سازمانهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی، بسیج، تبلیغات، دانشگاه آزاد اسلامی و … باشد و وزارت ورزش و جوانان برای فرهنگ سازی ورزش همگانی مصوبهای را در قالب نظام نامه ورزش کشور دارد که آن را به این وزارتخانهها و سازمانها ابلاغ کرده است.
احمدی ادامه داد: در ورزش همگانی با دو چالش عمده مشارکت اقشار جامعه در برنامههای ورزش همگانی و مشارکت دستگاههای ذیربط مواجه هستیم که برای چالش اول سعی کردهایم در قالب توسعه همگانی با رویکرد اجتماعی برنامههایی را دنبال کنیم. در مورد چالش دوم هم کانونهای جمعیتی قابل توجهی داریم که دستگاههای ذیربط با آنها مانند وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، حوزههای نیرویهای مسلح، سازمان بسیج، صدا و سیما و … در ارتباط است.
وی در پایان گفت: توجه به جمعیت روستایی و استفاده از ظرفیتهای بازیهای بومی، سنتی و محلی که مورد تأکید مقام معظم رهبری نیز هست از دیگر موضوعات مورد توجه این وزارتخانه در حوزه ورزشهای همگانی است.
در ادامه مولایی مدیرکل توسعه ورزشهای همگانی وزارت ورزش و جوانان گزارشی با عنوان برنامه توسعه فرهنگ ورزش همگانی ارائه کرد.
در این گزارش بر نهادینه کردن ورزش به عنوان یکی سبک مهم زندگی در میان مردم تأکید شده است. همچنین کم تحرکی که به عنوان یک رفتار در میان جامعه شکل گرفته، بر تغییر رفتار مردم در این حوزه تاکید شده بود.
اصلاح نگرش از طریق برنامههای مستمر و هوشمند، ارائه برنامههای جذاب و هم افزایی و پایش ملی، آموزش، توسعه زیرساختها، تولید برنامههای کاربردی و … از جمله پیشنهادهای این گزارش برای فرار از فقر تحرکی در میان جامعه است.
در ادامه میرجلیلی مسئول ورزشی سازمان بسیج مستضعفین گزارشی از مجموعه اقدامات این سازمان در حوزه ورزش ارائه کرد.
تربیت نیروی متخصص ورزشی، آموزش بازیهای کودکانه و خلاقانه، ساخت بیش از 3 هزار سالن و مکان ورزشی در کشور، برگزاری همایشهای حوزه ورزشهای همگانی، آموزشهای رزمی و دفاع شخصی، توانمند سازی بسیج در توسعه ورزش همگانی و … از جمله این اقدامات است.
در بخش دیگری از این جلسه محمدرضا جوادی یگانه معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران گزارشی از مجموعه اقدامات این دستگاه ارائه کرد.
وی گفت: گسترش ورزشهای همگانی یکی از وظایف شهرداری است و سه شنبههای بدون خودرو و تردد با دوچرخه در این روز یکی از اقدامات شهرداری در این راستا به شمار میآید.
وی گسترش پیاده راهها برای تحرک و بازی در کنار ورزش، ایجاد توازن عادلانه امکانات ورزشی در تمام مناطق تهران، توجه به گروههای خاص از جمله سالمندان با هدف ایجاد نشاط در میان آنها، ایجاد 3 سالن برای جانبازان و معلولان، مناسب سازی بوستانها و … را از جمله اقدامات شهرداری تهران در حوزه ورزشهای همگانی برشمرد.
جوادی یگانه افزود: 1200 ایستگاه صبحگاهی و عصرگاهی در سطح تهران که از این تعداد 700 ایستگاه مخصوص بانوان است، 2200 پارک در تهران برای ورزش صبحگاهی مردم، 420 مجموعه ورزشی شهرداری تهران در تمام مناطق تهران و … از دیگر اقدامات شهرداری در این بخش است.
در ادامه سوسن باستانی جامعه شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا (س) بر مناسب سازی فضای مدارس به ویژه مدارس دخترانه و مقطع ابتدایی برای ورزش تاکید کرد.
وی همچنین بر هم افزایی بین دستگاهی با هدف گسترش و نهادینه کردن ورزشهای همگانی تاکید کرد.
در بخش دیگری علیرضا کاظمی معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش بر نقش این وزارتخانه در گسترش و نهادینه کردن ورزش همگانی در جامعه به ویژه دانش آموزان اشاره کرد و گفت: توجه به موانع در این حوزه و گسترش زیرساختها قابل توجه است.
وی همچنین بر مناسبسازی آموزشی در حوزه ورزشهای همگانی به ویژه برای دختران تأکید کرد و افزود: بر ابعاد تربیتی و حمایتهایی که باید در این زمینه صورت بگیرد نیز باید تمرکز شود.
در پایان این جلسه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نقش و اهمیت ورزش در سبک زندگی افراد، گفت: باید به اینکه چگونه میتوان از طریق فرهنگ سازی تحرک را در میان مردم افزایش و فقر تحرکی را کاهش دهیم تمرکز داشته باشیم و وزارتخانههایی مانند آموزش و پرورش، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و شهرداری و صدا و سیما و … در این حوزه نقش مؤثری دارند.
در ابتدای این جلسه یکی از مداحان اهل بیت (ع) به مناسبت شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی و دیگر شهدای جنایت 13 دی آمریکا به ذکر مصیبت پرداخت.