۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۰۶ : ۲۱
عقیق:حجتالاسلام والمسلمین احمد پناهیان کارشناس مسائل دینی در گفتوگویی گفت: امام صادق (ع) نسبت به برگزاری مجالس عزاداری و توسل توصیه مهمی فرمودند: «اِتَّقُوا اَللَّهَ وَ کُونُوا إِخْوَةً بَرَرَةً مُتَحَابِّینَ فِی اَللَّهِ مُتَوَاصِلِینَ مُتَرَاحِمِینَ تَزَاوَرُوا وَ تَلاَقَوْا وَ تَذَاکَرُوا أَمْرَنَا وَ أَحْیُوهُ؛ تقواى الهى پیشه کنید و براى رضاى خدا برادرانى نیکوکار و دوستدار یک دیگر و بهم پیوسته و مهربان باشید، یکدیگر را زیارت و ملاقات کنید و فضایل ما را ذکر کنید و آن را زنده نگه دارید». مأموریتی که امام صادق (ع) برای هیئتها گفتمانسازی جریان ولایت است. از همینجا جایگاه منبر در هیئت مشخص میشود.
«اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی سالهاست بر لزوم معرفتافزایی جلسات و هیئتها تأکید دارند، برآمده از یک مبنای دینی است و مسأله جدیدی نیست، اما هنوز تا دستیابی به این امر فاصله بسیار داریم».
بنابراین گزارش، رهبر معظم انقلاب در سال 86 در این باره فرمود: «هیئتهای مذهبی باید کلاس درس باشد. یعنی اینطور میفرمایند که اگر کسی 10 جلسه یا یک دهه رفت پای منبری نشست، آخر دهه احساس کند یک مطلب را فهمیده است. مثلاً فهمیده باشد که خواص و عوام عاشورا چه کسانی بودند و چه موضوعاتی موجب شد تا عدهای در برابر امام معصوم علیهالسلام قرار بگیرند و او را به شهادت برسانند. لذا ایشان در مورد بحث منبر میفرمایند که عزاداری را واقعاً به معنای حقیقی کلمه باید به صورت کلاس درس دربیاوریم. این حالت را ما الان کم میبینیم، به خصوص در هیئتها کم مشاهده میشود. این جزو نقصهای کار کنونی کشور ما است. این همه مجالس عزا و این همه مناسبتهای مربوط به وفات و شهادت و موالید ائمه علیهمالسلامکه اجتماعات مردم را به صورت طبیعی به وجود میآورند یک فرصت بسیار بزرگی است و فرمودند از این فرصتها باید شما استفاده کنید». (86/8/2)
«مداحی، معرفتافزایی است. مداحی، پراکندن معرفت و حکمت و امید و عقیده راسخ است. مداحی، جوشاندن چشمههای عواطف در دلها است؛ با استفاده از هنر شعر، هنر آواز، هنر اجرا». (92/2/11)
این کارشناس مسائل دینی با بیان مطلب فوق گفت: روضه، توسل و مداحی باید عمیق و ماندگار باشد، این امر نیازمند افزایش معرفت به دستگاه امام حسین (ع) است، چراکه این معرفت عامل بقا و ماندگاری هیئتها، توسلها و اشکهاست.
حجتالاسلام پناهیان خاطرنشان کرد: یکی از دلایل و ارکان اصلی هیئتها، برپا کردن جلسه موعظه و پند و گفتمانسازی معارف اهلبیت(ع) است. در آموزههای دینی بسیار تأکید بر احیای امر اهلبیت(ع) شده، در همین راستا یکی از مهمترین و اساسیترین سرفصلهای دینی ما مقوله ولایت ائمه اطهار(ع) است که این نیازمند فهم دقیق ولایت و تبیین صحیح آن به جامعه است. منظورم از ولایت آشنایی با تمام بخشهای رهبری جامعه توسط امام حاضر است.
به گفته وی، اینکه امروز بعضی هیئتها که رسانه هم در اختیار دارند و جوانگرا هم هستند، بیشتر توجهشان به بخش مداحی و سینهزنی شده، این امر نیازمند عزمی جدّی است تا این رویکرد بیشتر از این تبدیل به یک روال نشود، چون اگر چنین شود عمر هیئتها کوتاه میشود.
«قطعاً روضه، توسل و مداحی یکی از ارکان اصلی هیئتهاست، اما این باید در کنار رکن دیگر هیئت یعنی سخنرانی و موعظه و بیان معارف اهلبیت(ع) است، هر دو باید با قوت وجود داشته باشند اما نباید طوری شود که میل و شوق مردم به حضور در بخش مداحی و سینهزنی بیشتر از مجلس سخنرانی و منبر شود».
حجتالاسلام پناهیان در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به فلسفه زیارت در کلام اهل بیت (ع) گفت: یکی از دلایلی که باید به زیارت اهلبیت به ویژه زیارت امام حسین (ع) توجه شود، موضوع قُرب به خداست. یکی دیگر از دلایل این است که زیارت سیدالشهداء (ع) جزو حقوق الهی است، زیارت آن حضرت حقی است که بر هر مومنی واجب است؛ امام صادق (ع) میفرماید: «شیعیان ما را به زیارت امام حسین (ع) امر کنید، چرا که زیارتش روزی را افزون و عمر را طولانی و بلاها و بدیها را دفع میکند و زیارت کردن امام حسین (ع) بر هر مومنی که اقرار به امامت او ازجانب خدا داشته باشد، واجب است» (تهذیب الاحکام/ج 6/ص 42).
وی صله رحم را یکی دیگر از دلایل زیارت عنوان کرد و افزود: پیغمبر (ص) در روایتی در پاسخ به سوال امام حسین (ع) که سن کمی داشتند مبنی بر اینکه چه کسانی به زیارت قبور ما میآیند فرمود: ... «گروهی از امتم که کمک و صله مرا دوست میدارند، هنگامى که روز قیامت بیاید من در موقف به زیارت آنها خواهم رفت، و آنان را به خدا قسم از شدائد و سختیهاى آن روز نجات خواهم داد؛ طائفة من امتی یریدون بری و صلتی، فإذا کان یوم القیامة شهدتها بالموقف و أخذت بأعضادها فأنجیتها - و اللّه - من أهواله و شدائده». در واقع شیعیان با آمدن به زیارت ما اتصالشان به ما اهل بیت (ع) را نشانی میدهند.
منبع:تسنیم