کد خبر : ۱۰۲۳۶۱
تاریخ انتشار : ۰۶ آذر ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۳
میرشکاک:

شعر مدرن شیعی با گرمارودی آغاز شد

یوسف‌علی میرشکاک در آیین نکوداشت علی موسوی گرمارودی گفت: ادبیات شعر مدرن شیعی با گرمارودی شروع شده است. هر چند برخی بگویند با خانم صفارزاده آغاز شده اما من می‌گویم ایشان را نفر دوم می‌توان به حساب آورد.
عقیق:مراسم نکوداشت سیدعلی موسوی گرمارودی از شعرای شاخص کشور عصر دیروز (دوشنبه ۵ آذر) همزمان با افتتاحیه خانه شعر و ادبیات برگزار شد.

بر اساس این گزارش، حجازی به نمایندگی از شهرداری تهران در ابتدای این مراسم ضمن اشاره به بنای مجموعه خانه شعر و ادبیات اظهار داشت: پس از مدت‌های متمادی، سرانجام خانه شعر و ادبیات افتتاح شد و قرار است به زودی در حوزه تدریس و ‌آموزش نیروهای کارآمد در این خانه فعالیت‌هایی صورت گیرد.

در ادامه این مراسم، یوسف‌علی میرشکاک در سخنانی ابراز داشت: بنده پیش از انقلاب به عنوان یک نوجوان باید بدانم چگونه خود را یافتم البته در آن دوران برخی از اشعار مخاطب خاصی داشت اما اولین شعری که باعث دگرگونی ما شد «در سایه‌سار نخل ولایت» موسوی گرمارودی بود، این شعر به ما فهماند که می‌توانید باشید بدون اینکه تحت تأثیر چشم‌انداز شاملو قرار گیرید.

وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه در دوران جوانی در حزب جمهوری فعال بوده اما نشد که حق آقای گرمارودی را ادا کنم توضیح داد: این منظومه و دیگر منظومه‌ها و اشعار کوتاه و نیمایی آقای گرمارودی یک نوعی رجعت بود، گاهی حتی از زمان‌مان خیلی دور شدیم اما ادبیات شعر مدرن شیعی با گرمارودی شروع شده است. هر چند برخی بگویند با خانم صفارزاده آغاز شده اما من که از پیشکسوتان پیش از انقلاب هستم می‌گویم ایشان را نفر دوم می‌توان به حساب آورد چرا که او بیانگرا بود.

میرشکاک در ادامه با بیان اینکه گرمارودی برجسته‌ترین قصیده‌سرای معاصر است، توضیح داد: قصاید موسوی گرمارودی امروزی است، ممکن است به اتکای گذشتگان باشد اما زبان،‌ زبان امروزی است و کل میراث گذشته را در قصیده گرمارودی ضمن نوآوری می‌توان دید. 

این شاعر در بخش دیگری از سخنان خود به شعر حرّ یا آزاد گرمارودی هم اشاره کرد و آن را همچنان ممتاز برشمرد و گفت: گرمارودی شعر نیمایی ممتاز بسیار دارد اما در شعر آزاد یکی از مؤسسان است. 

سعید یوسف‌نیا دیگر شاعری بود که در این مراسم غزلی را به موسوی گرمارودی تقدیم کرد. 

*  گرمارودی فضل تقدم دارد

غلامعلی حداد عادل در ادامه این مراسم با بیان اینکه یقین دارم که آشنایی بنده با گرمارودی از همه جمع حاضر بیشتر است، گفت: از همان ماه‌های اولی که او به تهران در سال ۴۲ آمد با یکدیگر آشنا شدیم. ایشان در آن مجموعه مدرسه‌هایی تدریس می‌کردند که بنده در آنها درس خوانده بودم چرا که سال ۴۲ وارد دانشگاه تهران شدم و عشق به ادبیات رشته پیوند بنده با ایشان شد. 

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه این دوستی و آشنایی تا امروز ادامه یافته است،‌ گفت: گرمارودی برای امثال ما و نسلی که من به آن تعلق دارم جایگاهی دارد که خودمان با گذشت خاطراتمان باید آنها را ارزیابی کنیم و نکته برجسته آن اینکه ایشان پیش از انقلاب از سال ۴۲ تا ۵۷ جز یکی، دو شاعری بود که در قالب شعر نو هم شعر می‌سرود اما با مضامین دینی، اسلامی، انقلابی و این برای ما خیلی مغتنم بود.

به گفته وی، ما روزگاری را گذرانده‌ایم که شعر فقط شعر نو محسوب می‌شد کسی در قالب شعر کهن اگر شعری می‌سرود عقب‌مانده و درمانده تلقی می‌شد. دور، دور شعر نو بود و در میان انبوه شاعران نوپرداز یک موسوی گرمارودی بود که در شعر خود خداپرستی، اسلام و اهل بیت و معارف اسلامی را بیان می‌کرد. دیگری اما نعمت میرزازاده بود که پس از انقلاب مسیرش تغییر کرد.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: آقای گرمارودی اما مسیرش را ادامه داد، اگر نقش مثبت و سازنده و دلگرم‌کننده گرمارودی را در نظر بگیریم یکی از اتفاقات مهم نشست‌هایی بود که طی ۱۰ شب در انستیتو گوته برگزار می‌شد. در آن مراسم تنها شاعر مذهبی که شعر او در آن حد پذیرفتنی و گفتنی بود و حاضر بود شعر بگوید موسوی گرمارودی بود. 

حداد عادل با بیان اینکه موسوی گرمارودی فضل تقدم دارد علاوه بر اینکه تقدم فضل دارد، گفت: این فضل تقدم نباید فراموش شود.

وی به نکته دیگر اشاره کرد و گفت: نکته دوم هنر قصیده‌سرایی آقای گرمارودی است، آقای گرمارودی در همه انواع شعر،  طبع آزموده و در همه انواع هم سربلند بوده است و درون‌مایه همه اشعار اعتقادات، اخلاق، اسلام و انقلاب است اما خصوصیت اصلی آقای گرمارودی تسلط ایشان در قصیده‌سرایی است. قصیده مصداق اکمل شعر در زبان فارسی است. اگر کسی بتواند قصیده بگوید هم غزل، هم قطعه و رباعی و مثنوی نیز می‌تواند بسراید. 

حداد با بیان اینکه موسوی گرمارودی در حوزه خراسان، ادبیات فارسی آموخته گفت: موسوی در حال و هوای شعر خراسان بالیده شده و تنفس کرده است و هم با ادبیات عرب آشناست.

در ادامه این مراسم،‌ پیروز حناچی شهردار تهران با بیان اینکه گرمارودی پیش و پس از انقلاب از افراد مؤثر در حوزه ادبیات بوده است، گفت: یکی از سوابق ایشان مربوط به شعری است که اخوان درباره او سروده است که در تاریخ ادبیات معاصر باقی خواهد ماند.

وی در ادامه به افتتاح خانه شعر و ادبیات اشاره کرد و گفت: تپه‌های عباس‌آباد تفاوت جدی با سایر فضاهای شهر تهران دارد و قرار است نقاش و نقش‌آفرین آن مردم باشند بنابراین در طراحی آن ما این امر را مدنظر قرار داده‌ایم. 

حناچی افزود: شرکت نوسازی شهرداری تهران با شعار شهری برای همه تاکنون نیز با همین مصداق عمل کرده است.

در این مراسم بهاءالدین خرمشاهی شعری را که برای موسوی گرمارودی با مضمون ترجمه نهج‌البلاغه سروده بود قرائت کرد. همچنین اجرای موسیقی توسط گروه کیوان ساکت انجام شد.

در پایان این مراسم با حضور شهردار تهران  غلامعلی حداد عادل، مرتضی امیری اسفندقه و جمعی از شاعران از تلاش‌های سیدعلی موسوی گرمارودی تقدیر به عمل آمد.



ارسال نظر
پربازدیدترین اخبار
مطالب مرتبط
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین