چهارمین شماره از کتابمجله همشهری آیه منتشر شد:
به گفته وی از کل تعداد نیروهای عملیاتی درمانی ٩٠٠٠ نفر، تیمهای مدیریت بیماریهای واگیر دار ۶۵٠ نفر و تیمهای بهداشت محیط نیز در قالب ١٣٠ تیم فعالیت میکنند.
سخنگوی اورژانس همچنین به برخی توصیههای بهداشتی برای زائران اشاره کرد و افزود: زائران قبل از آغاز سفر با پزشک معالج خود مشورتهای لازم را انجام دهند و بعد از بازگشت از سفر نیز مجدد به پزشک معالج خود مراجعه کنند همچنین داروهای مصرفی خود را متناسب با طول سفر و لیست داروهای مصرفی و خلاصه سیر بیماری خود را به صورت مکتوب به همراه داشته باشند و در صورت بروز علایم بیماری به مراکز درمانی در طول مسیر مراجعه کنند.
خالدی ادامه داد: داروهای مورد نیاز، بطری آب، ماسک یکبار مصرف، عینک آفتابی، پماد و وسایل پانسمان و دفترچه بیمه از جمله وسایلی است که به زائرین توصیه میشود در این مسیر به همراه خود داشته باشند، همچنین انتخاب کوله پشتی مناسب، کفش راحت و اندازه، به همراه داشتن حداقل مقدار بار، به همراه داشتن کلاه لبه دار و لباسهای مناسب گرما و سرما از دیگر توصیهها به زائران است.
وی با بیان اینکه زائرین از آب آشامیدنی سالم( آب لولهکشی) یا "آب جوشیده به مدت یک دقیقه" استفاده کنند، تصریح کرد: از حمل هرگونه موادغذایی فاسد شدنی در طول سفر و استفاده از لیوان های مشترک خودداری کنند و بعد از صرف غذا نیز حتما از چند قطره آب لیمو و یا آب لیموترش تازه استفاده کنند و از گرم کردن مجدد غذا نیز خودداری کنند.
سخنگوی اورژانس کشور درباره مصرف مواد غذایی در طول سفر اربعین گفت: زائران از حبوبات و سبزیجات بیشتری داخل غذاها استفاده کنند و در صورت مصرف نوشیدنی، آب و دوغ کمنمک را به سایر نوشیدنیها ترجیح دهند. همچنین از خرما و کشمش به مقدار کم به جای قند کنار چای استفاده کنند. مبتلایان به چربیخون بالا، دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی نیز از مصرف غذاهای چرب، پرنمک و شیرین و در حجم زیاد خودداری کنند.
خالدی همچنین با بیان اینکه تمامی افرادی که در توزیع آب چای و غذا فعالیت میکنند باید دارای کارت بهداشت معتبر باشند، گفت: همچنین رعایت بهداشت فردی هنگام ارایه خدمات نیز ضروری است و احشام مورد استفاده برای ذبح و قربانی نیز باید مورد تایید دامپزشکی قرار بگیرند و ضمن نظافت و شستوشو و گندزدایی باید بهصورت مستمر رعایت شود و استفاده از مایع دستشویی نیز جدی گرفته شود.
وی با بیان اینکه زائران دستهای خود را قبل از تهیه غذا و در طول تهیه آن به صورت متناوب با آب و صابون بشویند و غذاهای پخته را در درجه حرارت اتاق بیش از دو ساعت نگهداری نکنند، تاکید کرد: همچنین از مواد اولیه که تاریخ مصرف آنها منقضی شده استفاده نکرده و از سرو چای داخل لیوانهای پلاستیکی شفاف یا غذا در ظروف پلاستیکی خودداری کنند اما استفاده از ظروف پلاستیکی برای نوشیدنیها و غذاهای سرد بلامانع است. پسماندهای تولید شده، به صورت بهداشتی جمعآوری، انتقال و دفع شود و کنار هر ایستگاه صلواتی نیز سطل یا کیسه برای جمعآوری مرتبط ظروف و لیوانهای یکبار مصرف استفاده شود.
سخنگوی اورژانس کشور با بیان اینکه زائران باید مسافت طولانی را پیادهروی کنند، تصریح کرد: اگر زائران به علت خستگی ناشی از راه از کاروان خود دور افتاده و جدا شده و دچار نگرانی، تشویش، استرس یا هر یک از علائم مشابه شدند بهمنظور پیشگیری از عوارض روانی و دریافت کمکهای فکری و روانی به کارشناسان سلامت روان که در تیمهای بهداشتی مستقر در مسیر حضور دارند، مراجعه کنند.
منبع:ایرنا