مشکلاتی که پیش از این در ایام اربعین برای زائران ایجاد شده بود، تلنگری به مسوولان ارتباطی کشور زد تا برای حوزههای مهم برنامهریزی کنند. همچنان که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز کمیتهای به نام کمیته اربعین تحت نظر شرکت ارتباطات زیرساخت تشکیل داد و بنا شد تمام ظرفیت ict کشور در این زمینه بسیج شوند.
ظرفیت برای چهار میلیون ایرانی
امکانات فراهمشده مختص اربعین امسال توسط مسوولان داخل کشور، برای حدودا چهار میلیون زائر ایرانی پیشبینی شده و بخش عراقی نیز باید برای حدود ۲۵ میلیون زائر پیشبینیشده تسهیلات داشته باشد. اگر جمعیت مطابق با این آمار پیش برود، مشکلی وجود نخواهد داشت، اما در صورتی که جمعیت زائران از حد پیشبینیشده فراتر باشد، احتمال کمبود یا بروز مشکلاتی در تجهیزات مخابراتی وجود دارد، بنابراین همه افراد باید در حد لزوم از امکانات موجود استفاده کنند تا فرصت برقراری تماس برای تمامی زائران فراهم باشد.
شرکت ارتباطات زیرساخت در اقدامات صورتگرفته تلاش کرده تا فرهنگ لازم در جهت استفاده صحیح از اینترنت رایگان را در اختیار افراد قرار دهد. بدین ترتیب با بهرهگیری از وسایل ارتباط جمعی مانند رادیو اربعین، صدا و سیما و شبکههای اجتماعی اطلاعرسانی انجام داده و همچنین کلیپهای ۳۰ ثانیهای برای اطلاعرسانی در کمیته اربعین این شرکت تهیه شده و در شبکههای اجتماعی قرار گرفته است تا نحوه صحیح استفاده از امکانات را آموزش دهد.
از دانلود اطلاعات غیرضرور بپرهیزید
همانطور که محمدجواد آذری جهرمی -مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت- اشاره کرده است، قطعا وایفای محدودیتهایی دارد و همه نمیتوانند از اینترنت رایگان به صورت نامحدود استفاده کنند. هزینهای که شده برای احساس امنیت و اتصال است که در مواقع ضروری اطلاعرسانی انجام شود و اینکه این امکانات به فضای سرگرمی تبدیل شود مناسب آن فضا هم نیست.
بنابراین با توجه به محدودیت وای فای از دانلود اطلاعات غیرضروری مانند فیلمها یا تصاویر سرگرمکننده خودداری کنید و از امکاناتی مانند اینترنت و وایفای رایگان حداکثر بهرهبرداری را در جهت مطلع کردن نزدیکان خود از شرایط موجود داشته باشید و این فرصت را در اختیار دیگران نیز قرار دهید.
در ساعات کمترافیک ارتباط برقرار کنید
معمولا به دلیل ترافیک ارتباطی و ساکن بودن جمعیت از ساعت شش تا ۱۲ شب، شبکه به نقطه اشباع میرسد. اکثر زائران ممکن است در ساعات پایانی شب که در حال استراحت هستد، اقدام به برقراری تماس و یا ارتباطهای اینترنتی کنند. درصورتی که ممکن است این کار در ساعاتی از روز که ارتباطات سبکتر است، راحتتر انجام شود.
همچنین به دلیل جمعیت زیاد، به خصوص در ساعات شب، شبکه وایفای کامل از شبکه خارج میشود و قابل استفاده نیست. برقراری تماس تلفنی نیز به دلیل اشباع خطوط ارتباطی در ساعات پایانی شب ممکن است با اختلال روبهرو شود، بنابراین توصیه میشود اگر قصد برقراری تماس با نزدیکان خود را دارید، در صورتی که به دلیل اشباع بودن ارتباطات، تلاشتان به نتیجه نرسید زمان دیگری را برای برقراری ارتباط امتحان کنید.
امکانات ارتباطی مختص اربعین
در صورتی که پیش از این ارتباطات مستقیم با عراق نداشتیم و برای مکالمه بین دو کشور، نیاز به یک کشور ثالث برای جابهجایی اطلاعات بود که علاوه بر عدم تضمین امنیت و همچنین صرف هزینه، در کیفیت مکالمات نیز تاثیر میگذاشت، از سال گذشته نقاط اتصال شبکههای دو کشور ایران و عراق برقرار و در پنج نقطه مرزی، شبکه فیبر نوری به هم متصل شده و بدین ترتیب تمام ارتباطات بین دو کشور به صورت مستقیم برقرار شد.
به گفته مسوولان اپراتورهای ارتباطی سعی کردند سایتهای جدیدی احداث کنند و شاید بالغ بر ۱۰۰ سایت در نقاط مرزی برای پوشش نسل سوم و چهارم ایجاد شده و در استانهای ایلام و خوزستان نیز نسل سه و چهار اینترنت را در طول مسیر پوشش دادند. همچنین مقرر است اپراتورها با ایجاد سایت در نقاط مرزی شلمچه، چزابه و مهران و با توجه به ازدحام جمعیت و معطلی در این نقاط وایفای ارائه دهند.
رومینگ نیز از امکانات اپراتورهاست که در این ایام به صورت رایگان به کاربران عرضه میشود. بدین ترتیب اپراتورها تفاهم کردند در مدت یک هفته یا ۱۰ روز با یکدیگر رومینگ داشته باشند و اگر مشترکی از یک اپراتور در مسیری پوشش نداشت، اپراتور دیگری آن را پوشش دهد. در این فرآیند ۱۰ روزه بناست نسل سه و چهار هم این رومینگ را در مسیرهای منتهی به مرز در کشور داشته باشند و اپراتورها از ظرفیتهای ایجادشده استفاده کنند.
ارائه وایفای رایگان از مسیر کربلا تا نجف از دیگر امکاناتی است که امسال برای زائران و همه مشترکین اپراتورها فراهم شده است. یک شرکت عراقی تمام مسیر را فیبرکشی کرده و نزدیک به ۱۰۰ کیلومتر فیبر نوری در این مسیر ایجاد شده و اپراتور اول ارتباطی کشور نیز کل ظرفیت حجمهای ارائهشده را از اپراتور عراقی خریده و آن را برای این ایام رایگان کرده است.
همچنین نقاط خدماترسانی، اطلاعرسانی و ستاد گمشدگان، از جمله خدماتی است که کشور عراق برای سرویسدهی به زائران ایجاد کرده است. این امکانات به صورت شبکهای به هم متصل است و خدمات عمومی به صورت زیرساخت شبکهای برای همه زوار ایجاد شده و بحث ملیت مطرح نیست. ستاد گمشدگان در نقاط مختلف اپلیکیشن و کیوسک ایجاد کرده و افراد گمشده میتوانند با حضور در آنجا همراهان خود را پیدا کنند.
تسهیلاتی که برای اربعین ترتیب داده شده، معمولا از یک هفته قبل از اربعین آغاز شده و تا دو سه روز بعد از آن ادامه دارد و زائران میتوانند در این مدت با رعایت نکات ذکرشده، حداکثر بهرهبرداری را از این فضا و امکانات داشته باشند.