23 بهمن 1400 11 رجب 1443 - 23 : 16
کد خبر : ۸۴۱۲۸
تاریخ انتشار : ۲۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۹:۴۳
جاذبه و اقتدار انقلاب اسلامی ایران آن قدر زیاد بود که از همان آغاز، حامیان و شیفتگان زیادی از شرق تا غرب عالم پیدا کرد، در نتیجه مردم آزاده و عدالت‌‏خواه و ظلم‌‏ستیز جهان همبستگی خود را به انقلاب اسلامی ایران و رهبری آن اعلام کردند.
عقیق: انقلاب اسلامی ایران با رهبری امام خمینی(ره) به عنوان یک رویداد بزرگ نیمه دوم قرن بیستم در صحنه منطقه‌‏ای و بین‌‏المللی در 22 بهمن‌ماه سال 57 به پیروزی رسید و توجه همه جهانیان را به خود جلب کرد.
تأثیرات عمیق فرهنگی انقلاب اسلامی در سطوح مختلف فرامنطقه‏‌ای و ابراز عشق و علاقه قلبی میلیون‌ها تن انسان آزاده و  حق‌طلب جهان نسبت به امام راحل (ره) و انقلاب اسلامی ایران به قدری زیاد است که می‌توان از این انقلاب به عنوان انقلاب دینی و فرهنگی یاد کرد و این پدیده را نه تنها پدیده‌ای اجتماعی بلکه پدیده‌ای الهی نامید که توسط امام راحل و با نصرتهای خداوندی به پیروزی رسید. حال در صدد هستیم تأثیرات عمیق فرهنگی انقلاب اسلامی را در سطوح مختلف فرامنطقه‌‏ای مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم؛ در این راستا با حجت‌الاسلام محمد سالار، معاون امور بین‌الملل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) به گفت‌وگو نشستیم تا از نظراتشان در این راستا بهره ببریم.

تأثیرات فرهنگی انقلاب اسلامی در سطوح مختلف فرامنطقه‌‏ای را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
این انقلاب باعث دگرگونی عظیمی در زمینه‌‏های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ایران شد و تأثیری شگرف در سطح جهانی به وجود آورد. با وجودی که انقلاب‌های بسیاری در جهان روی داده است اما انقلاب اسلامی ایران به دلیل روح دینی و ظلم‏‌ستیزی و حمایت از محرومان جامعه و به خصوص مبارزه با قدرت‏‌های شیطانی منحصر به فرد است. بنابراین انقلاب اسلامی ایران مورد توجه و تجزیه و تحلیل و حمایت و استقبال اندیشمندان و انقلابیون جهان قرار گرفت و تجلیل از آن در اندیشه‏‌های کلامی و شعری بسیاری بروز و ظهور کرد و باعث شناخت مجدد اسلام در جهان معاصر شد. شاید بتوان گفت این انقلاب در ابعاد پنجگانه بی‌بدیل است: 1) احیای هویت دینی 2) طرح اندیشه حکومت اسلامی 3) دفاع از آرمان مقدس فلسطین در جهان 4) ایجاد وحدت و همبستگی اسلامی 5) طرح گفتمان در سطح جهانی. پس این انقلاب نه تنها اوضاع سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی داخل کشور را دگرگون ساخت بلکه تحولی عظیم و تأثیری شگرف در سطح جهانی به وجود آورد.

وجه تمایز انقلاب اسلامی ایران با سایر انقلابهای جهان را در چه موادی می‌بینید؟
تاریخ گذشته نیز شاهد انقلاب‏هایی چون انقلاب روسیه 1917، انقلاب فرانسه 1789، انقلاب الجزایر 1954 و غیره بوده است اما انقلاب اسلامی ایران به لحاظ ویژگی‏‌های خاص و منحصر به فردش، قابل قیاس با سایر انقلاب‏های جهان نیست. شخصیت والای امام خمینی(ره) و قدرت نافذ ایشان در رهبری و هدایت نهضت بزرگ مردم مسلمان ایران، قدرشناسی و تبعیت مردم از رهبر و مقتدای خویش، ایمان و اعتقاد عمیق به دین اسلام و وحدت و انسجام همه مردم باعث شد تا یکی از قدرتمندترین و مهم‌ترین رژیم‌‏های وابسته به آمریکا در منطقه سرنگون شود.
جاذبه و اقتدار این انقلاب، آن قدر زیاد بود که از همان آغاز، حامیان و شیفتگان زیادی از شرق تا غرب عالم پیدا کرد، در نتیجه مردم آزاده و عدالت‌‏خواه و ظلم‌‏ستیز جهان همبستگی خود را به انقلاب اسلامی ایران و رهبری آن اعلام کردند. این انقلاب نشان داد که در داخل جغرافیای کشور ایران محدود و خلاصه نمی‌‏شود بلکه تأثیرگذاری و دستاوردهای آن از مرزها فراتر رفته است و به طور مستقیم سراسر جهان اسلام و بشریت را فرا گرفته است. این مسأله‎ای است که در سایر انقلابهای جهان نمی‌بینیم.


به نظر شما چه مصادیق و موضوعاتی از انقلاب اسلامی ایران برای سایر ملت‌ها الگو شده است؟
یکی از نکات قابل توجه این است که در جریان انقلاب، بسیاری از افرادی که شناخت عمیقی از اسلام نداشتند و حتی غیر مسلمان نیز در گوشه و کنار جهان، همبستگی و حمایت خود را نسبت به انقلاب اسلامی ایران رسماً اعلام کردند و درصدد شناخت مجدد اسلام برآمدند. از مردم مسلمان و محرومان آفریقا، آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی، جنوب شرقی آسیا و اقیانوسیه گرفته تا خاورمیانه عربی و سرزمین‏های اشغالی فلسطین و جنوب لبنان همگی تحت تأثیر مثبت قدرت و ارزش‏های انقلاب اسلامی ایران قرار گرفتند. آثار این تأثیر کاملاً محسوس و ملموس است.
ابراز عشق و علاقه قلبی میلیون‌ها نفر از انسان‏‌های آزاده و حق‌‏طلب جهان نسبت به امام و انقلاب اسلامی که نظیر آن در تاریخ هیچ انقلابی دیده نشده است، نشان از تأثیر عمیق افکار و اندیشه انقلاب در عمق جان و روح مردم جهان دارد. روحیه قوی فرزندان مقاومت اسلامی در لبنان و سرزمین‏های اشغالی یکی از آثار پر برکت این انقلاب و رهبری منحصر به فرد امام خمینی(ره) است. پایمردی و رشادت جوانان فلسطینی و حزب‏الله لبنان و دلاور مردان و شیرزنان مسلمان جنوب لبنان که با دستان خالی و با حربه سنگ، در عین حال با قلبی سرشار از عشق به خدا و محبت الهی در برابر رژیم اشغالگر قدس همچنان ایستاده‏اند و با مقاومت جانانه خویش راه هرگونه سازش و تسلیم عاجزانه را مسدود کرده‏اند، همه اینها نمونه برجسته و زنده‏ای از تأثیر اندیشه امام و انقلابش در جهت بیداری مسلمانان و آزاداندیشان جهان است.

نفوذ معنوی و تأثیر عظیمی که انقلاب اسلامی ایران در جهان اسلام و حتی گروه‏‌ها و جوامع غیرمسلمان داشته است بر هیچ کس مخفی و پوشیده نیست و برای اینجانب که در بسیاری از کشورهای اسلامی و غیرمسلمان از نزدیک ناظر عشق و علاقه آنان به امام و انقلاب بوده‌‏ام، بیان گوشه‌‏ای از آن همه اشتیاق و تأثیر معنوی شیفتگان و حامیان انقلاب اسلامی مشکل به نظر می‏‌رسد؛


 شما در ابتدا اشاره به تأثیرات فرهنگی انقلاب اسلامی در سطح فرامنطقه‎ای کردید، اما سؤال اینجاست که آثار این تأثیرات فرهنگی را در چه مواردی می‌دانید؟
یکی از مهم‏ترین آثار فرهنگی انقلاب اسلامی، احیای اندیشه و هویت دینی در جهان است. در آن موقعیت و شرایط سخت و دشواری که به تدریج اصول و مبانی دینی با تلاش حکومت‌‏های طاغوت و سردمداران لائیک فراموش می‌‏شد و مکتب‌‏های مادی و الحادی، مذهب را به عنوان «افیون توده‏‌ها» و فاقد توان لازم برای به حرکت درآوردن توده‌‏ها و در نتیجه انقلاب می‌‏دانستند و هر روز هویت دینی و دین‌‏مداری کم‏رنگ‌‏تر می‌‏شد، تا آنجا که در برخی از جوامع به خاطر حفظ باورهای دینی خجالت می‌‏کشیدند و پرده‏‌پوشی می‏‌کردند و تعهد و التزام به مبانی دینی و مذهبی جرم بود و یا مسخره می‏‌شد، در چنان شرایطی، نهضت امام خمینی(ره) تحول عظیمی در سطح جهانی ایجاد کرد و با تکیه بر قدرت الهی، ایمان به خدا و ایدئولوژی اسلامی، ماهیت لائیکی را به ماهیت اسلامی و دینی مبدل کرد. به عنوان مثال به دو نمونه از اعترافات اندیشمندان جهان اسلام اشاره می‌کنم؛

در مجله شاهد خواندم محمد العاصی، امام جمعه مسجد واشنگتن معتقد بود انقلاب اسلامی، علاوه بر اینکه دگرگونی‏‌های متعددی در داخل ایران به وجود آورد، در سطح بین‌‏المللی در جهت احیای تفکر دینی تأثیر گذاشت. عین عبارت او اینگونه است: «امام عزیز ما، جهان لامذهبی و دنیاگرایی را متلاشی کرد و هم‌‏اکنون برخلاف سال‏های پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، نه تنها مسلمانان «بنیادگرا» بلکه مسیحیان «بنیادگرا» و «بنیادگرایان» سایر ادیان در جهان فراوان شده‏اند و هر روز در عرصه مطبوعات و رسانه‏‌های جمعی مطرح هستند.»بنابراین به برکت این انقلاب بزرگ، مردم مسلمان ایران و سایر کشورهای اسلامی دریافتند که راه ‏حل همه مشکلات مسلمین در سایه بازگشت به اسلام و تمسک به قرآن است.

انقلاب اسلامی، ابهت نظام سلطه را شکست
همچنین شیخ عبدالعزیز عوده، رهبر معنوی جهاد اسلامی فسلطین، هم بر این باور است که مهم‌‏ترین اثر فرهنگی این انقلاب، بیداری مسلمانان در بسیاری از کشورهای دنیاست. او می‌‏گوید: «انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام راحل و حضرت آیةالله خامنه‌‏ای، امید از بین رفته را در دل مسلمانان احیاء کرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، دیگر مسلمانان جهان یتیم نیستند و نیروی عظیمی پدیدار شد که از آنها حمایت کرده و پیوسته پشتیبان و حامی حقیقی آنها بوده است. انقلاب اسلامی ایران این امید را در دل‏ها زنده کرد که مسلمین می‌‏توانند بار دیگر پیروز شوند و عظمت و مجد دیرینه خود را باز یابند و دشمنانشان را شکست دهند.»در حقیقت انقلاب با آسیب رساندن به بنیادهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی غرب توانست ابهت سلطه جهانی فرهنگی امپریالیستی غرب را که پایمال‏‌کننده ارزش‏های متعالی مستضعفان بود، در هم بشکند و به مردم دنیا ثابت کرد که می‏‌توانند از سلطه و نفوذ شرق و غرب نجات یابند و مستقل و آزاد زندگی کنند. امام خمینی(ره) توانست همه آنچه را که در میان امت اسلامی رخت بربسته و فراموش شده بود را احیاء و بازسازی کند و با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، اسلام که متروک مانده بود را دوباره به صحنه عمل بیاورد.
در طول یک ربع قرن از عمر پر برکت انقلاب اسلامی، استعمارگران، سلطه‏‌جویان، منافقان، دشمنان داخلی و خارجی از هیچ‏گونه تلاش و توطئه‌‏ای علیه انقلاب فروگذار نکردند و در جهت منزوی کردن و ممانعت از گسترش آن، انواع و اقسام جنگهای نظامی، تبلیغاتی و روانی به راه انداختند؛ اما به خواست خداوند می‌بینیم علی‏رغم همه آن دشمنی‏‌ها، انقلاب اسلامی همچنان از حمایت و پشتیبانی مردمی برخوردار است و به حرکت خود ادامه می‌دهد. در واقع تمام ناکامی‏‌های دشمنان در قبال آن همه کارشکنی‏‌ها و مخالفت‏‌ها و دسیسه‌‏ها بهترین گواه برای نفوذ معنوی و تأثیر مثبت انقلاب اسلامی ایران در سطح جهانی است.

این گفت‌وگو ادامه دارد...


منبع:تسنیم
گزارش خطا

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر: