عقیق | پایگاه اطلاع رسانی هیئت ها و محافل مذهبی

کد خبر : ۸۶۷۶۱
تاریخ انتشار : ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۶:۲۲
آیت‌الله اراکی:
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب گفت: وجود دشمن مشترک می‌تواند زمینه خوبی برای همکاری‌های سیاسی و اقتصادی جهان اسلام با روسیه باشد.
عقیق:آیت‌الله محسن اراکی دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی عصر سه‌شنبه 26 اردیبهشت در حاشیه کنفرانس «روسیه و جهان اسلام» در گروزنی چچن با رستم مینیخانوف رئیس جمهور تاتارستان دیدار و گفت‌وگو کرد.

گسترش مناسبات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بین ایران و جمهوری‌‏های روسیه

آیت‌الله اراکی دبیر کل مجمع جهانی تقریب در این دیدار ضمن تشکر از دعوت رئیس جمهور تاتارستان برای حضور در کنفرانس «روسیه و جهان اسلام»، اظهار داشت: جمهوری‌های اتحادیه روسیه می‌توانند نقش مهمی در منطقه و جهان در راستای تحکیم روابط کشورهای اسلامی با یکدیگر و نیز بالا بردن نقش سیاسی و اقتصادی آنها در جهان ایفا کنند.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اظهار آمادگی این مجمع برای تقویت و فعال‌سازی نقش جمهوری‏‌های روسیه و به ویژه تاتارستان در جهان اسلام، به وجود دانشگاه مذاهب اسلامی تحت مدیریت و اشراف مجمع تقریب مذاهب اسلامی اشاره کرد و افزود: در این دانشگاه طلاب و دانشجویانی از مذاهب مختلف اسلامی توسط علمای هر مذهب آموزش می‏‌بینند.

وی اظهار داشت: ما مایلیم در زمینه علوم اسلامی بین این دانشگاه و دانشگاه های جمهوری‌های روسیه همکاری‌های علمی و پژوهشی صورت پذیرد.

آیت‌الله اراکی سپس با اشاره به دستاوردهای مهم علمای علوم دینی ایران در زمینه علوم اقتصادی، به طراحی جدید بانکداری اسلامی بدون ربا در حوزه های علمیه ایران اشاره کرد و افزود: این طرح هنوز جایی اجرایی نشده است.

 وی سپس ضمن اظهار امیدواری برای گسترش مناسبات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بین ایران و جمهوری‏های روسیه از ریاست جمهوری تاتارستان برای مشارکت در کنفرانس وحدت اسلامی که در آذرماه سال جاری در تهران برگزار می گردد دعوت به عمل آورد و از آمادگی برگزار کنندگان این کنفرانس بزرگ برای تخصیص فضای لازم جهت معرفی ظرفیت های فرهنگی و اقتصادی جمهوری های روسیه به میهمانان این کنفرانس خبر داد.

آیت‌الله اراکی درادامه با اشاره به علاقه وافر ایرانی‏‌ها به امر گردشگری اظهار داشت، در صورت اطلاع رسانی مناسب به گردشگران ایرانی نسبت به ظرفیت‏های بالای اقلیمی و اقتصادی جمهوری تاتارستان و دیگر جمهوری‌های روسیه، قطعاً استقبال خوبی از سوی آنها صورت خواهد پذیرفت.

در این دیدار «رستم میننخانوف» رئیس جمهور تاتارستان نیز ضمن قدردانی از قبول دعوت و حضور آیت‌الله‌ اراکی و هیئت همراه به کنفرانس «روسیه و جهان اسلام» به سفر اخیر خود به ایران اشاره کرد و گفت: ایران کشوری با تمدنی کهن و مردمی اصیل است که تقید آنها به آداب و رسوم دینی باعث اعتلای فرهنگی این کشور شده است.

وی همچنین با اشاره به زیارت خود از آستان مقدس حضرت رضا (ع) اظهار داشت: پذیرش سالانه 28 میلیون زائر توسط آستان قدس رضوی در مشهد الرضا (ع) کاری عظیم و نشان از مدیریتی استثنائی در این مجموعه است.

رستم مینیخانوف همچنین با اشاره به رؤیت کتابی در آستان قدس رضوی که در آن تاریخ پذیرش اسلام توسط مردم تاتارستان ذکر شده بود، مناسبات فرهنگی میان ایران و تاتارستان را مطلوب ارزیابی و اظهار امیدواری کرد که این مناسبات هر چه بیشتر تقویت شوند.

رئیس جمهور تاتارستان در پایان با اشاره به عزم جمهوری تاتارسان برای تشکیل و تأسیس مرکز آموزشی و روشنگری اسلامی در سطح بین المللی از تمایل دولت تاتارستان برای برقراری ارتباط با دانشگاه مذاهب اسلامی و استفاده از تجارب علمی و عملی مدیران این نهاد علمی خبر داد وضمن تشکر از دعوت دبیرکل محترم مجمع جهانی تقریب جهت حضور در کنفرانس وحدت اسلامی تهران، افزود حضور در کنفرانس وحدت اسلامی تهران برای بنده بسیار جالب و جذاب است.

تفرقه مهم‌ترین مشکل جهان اسلام است/ نفوذ جریان صهیونیستی-آمریکایی در برخی مراکز تصمیم گیری سیاسی و دینی جهان اسلام

آیت‌الله اراکی در مراسم افتتاحیه این کنفرانس با اشاره به نفوذ جریان صهیونیستی-آمریکایی در مراکز تصمیم گیری سیاسی و دینی جهان اسلام تأکید کرد: متأسفانه دشمنان اسلام با استفاده ازعوامل خود در جهان اسلام از یک سو و با بهره برداری از جهل و تعصّب و خودخواهی برخی از عناصر تأثیرگذار سیاسی و مذهبی در میان جوامع اسلامی، توانسته‌اند اختلاف جزئیِ فکری و اعتقادی میان مذاهب را که بسیار طبیعی است و لازمه تفکر اجتهادی در میان مذاهب و صاحب نظران اسلامی است را به دشمنی و خشونت و تکفیر و جنگ و خونریزی بین مسلمین تبدیل کنند، تا جائی که تعدادی از کسانی که ادّعای رهبری برخی از این جریانات را دارند از هرگونه گفت و گوی علمی و هرگونه تلاش برای صلح و دوستی و هر گونه اقدام برای تقریب و نزدیک کردن دیدگاه‌ها امتناع می‌ورزند.

ابتدا لازم است از رهبر جمهوری چچن جناب آقای رمضان قادر اوف که با برپایی این کنفرانس و پذیرایی محبت آمیز‌شان از میهمانان این کنفرانس زمینه تبادل افکار اندیشمندان اسلامی را پیرامون مسائل جهان اسلام فراهم نموده اند تشکر و قدردانی کنم.

موضوع سخن اینجانب «مهمترین مشکلات جهان اسلام و امکانات و اصول راه حل آنها» است که در سه بخش ارائه می شود:

بخش اول: مشکلات اصلی جهان اسلام را می‌توان در چند بند زیر خلاصه نمود:

1) نفوذ جریان صهیونیستی-آمریکایی در مراکز تصمیم گیری سیاسی و حتی دینی جهان اسلام تا جایی که امروز به وضوح شاهد آن هستیم که برخی رهبران جهان اسلام علناً خود را متحد صهیونیست‌ها و آمریکایی‌ها می‌دانند و عامل اجرای سیاست‌های آنان در جهان اسلام به ویژه در منطقه مرکزی جهان اسلام یعنی خاورمیانه شده‌اند.

قرآن کریم مسلمانان را از این خطر بر حذر داشته آنجا که می‌فرماید:

یَأَیهَُّا الَّذِینَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ بِطَانَةً مِّن دُونِکُمْ لَا یَأْلُونَکُمْ خَبَالًا وَدُّواْ مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَ مَا تُخْفِى صُدُورُهُمْ أَکْبرَُ (آل عمران: 118)

«ای کسانی که ایمان آورده اید نزدیکانی از دشمنان خود بر نگزینید، اینان  از هیچ ضرر و آسیبی به شما دریغ نخواهند کرد، خواستار رنج و تضعیف شمایند، دشمنی با شما از گفتار آنها هویداست، و آنچه در سینه بر علیه شما پنهان می کنند بیشتر و بزرگتر است»

2) تفرقه درمیان مسلمین یکی از مهم‌ترین مشکلات جهان اسلام در عصر حاضر است، متأسفانه دشمنان اسلام با استفاده از عوامل خود در جهان اسلام از یک سو و با بهره‌برداری از جهل و تعصّب و خودخواهی برخی از عناصر تأثیرگذار سیاسی و مذهبی در میان جوامع اسلامی، توانسته‌اند اختلاف جزئیِ فکری و اعتقادی میان مذاهب را که بسیار طبیعی است و لازمه تفکر اجتهادی در میان مذاهب و صاحب نظران اسلامی است را به دشمنی و خشونت و تکفیر و جنگ و خونریزی بین مسلمین تبدیل کنند، تا جایی که تعدادی از کسانی که ادّعای رهبری برخی از این جریانات را دارند از هرگونه گفت و گوی علمی و هرگونه تلاش برای صلح و دوستی و هر گونه اقدام برای تقریب و نزدیک کردن دیدگاه‌ها امتناع می ورزند. عجیب اینکه برخی رهبران جهان اسلام دعوت مجمع تقریب را صرفاً به دلیل اینکه برخی از اعضای شورای‌ عالی آن یا عناصر مؤثر آن از پیروان مذهب اهل بیت رسول الله (ص) اند، به دعوت به تشیع متهم می‌کنند.

مگر دعوت به تقریب بین مذاهب دعوت به تشیع یا مذهب معینی است؟ دعوت به تقریب دعوت به صلح و دوستی و برادری بین مسلمین است، دعوت به تقریب عمل به فرمان خداست، آنجا که خداوند می‌فرماید: «انما المؤمنون اخوة فأصلحوا بین اخویکم» (حجرات:10)، «همانا مؤمنان برادر یکدیگرند، پس میان دو برادرتان اصلاح به عمل آورید»، و آنجا که می‌فرماید: «واعتصموا بحبل الله جمیعاً ولا تفرقوا» (آل عمران: 103) «به ریسمان خداوند چنگ بزنید و از تفرقه بپرهیزید»

3) امروز مهم‌ترین مشکل جهان اسلام دوری از دستورات قرآن کریم و تعالیم و سنت رسول خدا محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم، در وجوب وحدت مسلمین و دفاع از عزت مسلمین و دارالسلام و وجوب اهتمام به امر مسلمین است، رسول خدا (ص) فرمود: «من اصبح و لم یهتم بأمور المسلمین فلیس بمسلم» به سبب این روی‌گردانی از دستورات خدا و رسول است که امروز شاهد ظلم وستم‌های بی‌نظیر نسبت به مسلمین در مناطق گوناگون جهان هستیم. ظلم و ستمی که امروز بر برادران فلسطینی ما از سوی صهیونیست‌ها به عمل می‌آید نمونه بارز ظلمی است که امروز علیه مسلمین اعمال می‌شود. چرا مسلمین و بسیاری از کشورهای اسلامی در عمل به وظیفه‏ دفاع از فلسطین و کمک به مقاومت فلسطین کوتاهی می‌کنند؟ چرا امروز شاهد بدترین ستم‌ها در حق فلسطینیان مظلوم از سوی رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا هستیم، و از سوی مسلمین هیچ عکس‌العملی در برابر آن نمی‌بینیم؟

4) صهیونیست‌های غاصب فلسطین با کمک و حمایت هم پیمانانشان و در رأس آنها آمریکا تلاش می‌کنند تا مسأله فلسطین به فراموشی سپرده شود، مقاومت علیه صهیونیست‌های اشغالگر که دشمنان اصلی مسلمین و جهان اسلام بلکه جهان بشریت‌اند به جنگ داخلی بین مسلمین تبدیل شود. همه مسلمین باید با این توطئه مقابله کنند. همه تلاش‌ها و همه امکانات باید بسیج شود تا ازتبدیل جبهه جنگ با دشمن اصلی به جبهه داخلی بین مسلمین جلوگیری شود.

5) با همه مشکلاتی که جهان اسلام با آن روبرواست، بیداری اسلامی نقطه روشنی است که باید ضمن توسعه و تعمیق آن، از تحریف آن به وسیله دشمنان اسلام جلوگیری نمود. متأسفانه صهیونیست‌ها و آمریکای حامی آنان و هم پیمانانشان در جهان اسلام سعی کردند تا جنبش بیداری اسلامی را به جریان تکفیر و ترور تبدیل کنند و بدینوسیله دو هدف را تأمین کردند. یکی آن‌که از گسترش موج بیداری اسلامی جلوگیری کردند و دیگر آنکه انرژی عظیم بیداری اسلامی را به جای آنکه علیه ظلم و استبداد و استعمار و نفوذ آمریکا و اسرائیل در جهان اسلام بکار رود علیه خود جهان اسلام به ویژه علیه مقاومت اسلامی در فلسطین و لبنان و سوریه بکار گرفته شدو به جای آنکه نیروهای جوان و پر شور مسلمان به بسیج برای مقابله با صهیونیست‌ها و آزادی فلسطین بکار رود، علیه مسلمین در کشورهای مصر و سوریه و لبنان و عراق بکار گرفته شد.

 آنچه گفتیم برخی از مهم ترین مشکلاتی است که امروز جهان اسلام به طور جدی با آنها دست به گریبان است.

بخش دوم: قدرت نهفته و امکانات عظیم جهان اسلام:

در جهان اسلام قدرت نهفته و امکانات عظیمی وجود دارد که در صورت همکاری بین مسلمین می تواند جهان اسلام را به قدرت برتر در جهان تبدیل کند. خلاصه ای از این قدرت و امکانات عظیم را می توان در چند عنوان خلاصه کرد:

1) در بعد سیاسی:

56 کشور اسلامی با جمعیتی حدود دو میلیارد قدرت سیاسی عظیمی است که در صورت اتحاد و همکاری فی مابین این کشورها و ملت هایشان می توانند در جهان سیاست نقش تعیین کننده ای داشته باشند.

2) در بعد اقتصادی و سوق الجیشی:

افزون بر بازار تقریباً دو میلیاردی، 70% انرژی جهان در کشورهای اسلامی است، و حساس ترین نقاط جهان یعنی مرکز ارتباط شمال و جنوب و شرق و غرب جهان، در اختیار کشورهای اسلامی است، و مهم ترین راههای ارتباطی و آب راههای استراتژیک و تنگه های حساس در اختیار جهان اسلام است

3) افزون بر این جهان اسلام دوستانی در جهان دارد که دشمنان مشترکی آنها را تهدید می کنند، ولذا اشتراک مصالح سیاسی آن کشورها با جهان اسلام، فرصت سیاسی و حتی اقتصادی بسیار خوبی برای رشد اقتدار سیاسی و اقتصادی برای جهان اسلام فراهم کرده است.

امروز اکثر کشورهای جهان در آسیا و آفریقا و آمریکای جنوبی که در میان آنها قدرت های بزرگی نظیر روسیه و چین قرار دارند، آمریکا و رژیم صهیونیستی را دشمن مشترک خود می دانند و خطر این دو قدرت سیاسی و هم پیمانانشان را برای صلح جهانی و نیز اقتصاد جهان خطری جدی می دانند. به همین دلیل آمریکا و رژیم صهیونیستی دشمن مشترک این کشورها با جهان اسلام اند. وجود دشمن مشترک می تواند زمینه خوبی برای همکاری های سیاسی و اقتصادی با این کشورها باشد. باید از این فرصت برای بالا بردن سطح همکاری های سیاسی و اقتصادی با این جمع قدرتمند و فراگیر از کشورها و ملت های جهان، و افزایش قدرت سیاسی و اقتصادی کشورها و ملت های اسلامی بهره برد.

بخش سوم: راه حل های کلی:

با توجه به تهدیدها و مشکلاتی که در بخش اول و فرصت‌هایی که به برخی از مهم‌ترین آنها در بخش دوم اشاره کردم می توان راه حل‌های کلی جهت مقابله با آن تهدیدها، با بهره گیری از این فرصت‌ها را در پیشنهادهای ذیل خلاصه نمود:

اول:ضرورت توسعه و تعمیق شناخت مسلمین نسبت به یکدیگر

توسعه و تعمیق شناخت مسلمین نسبت به:

الف: عقاید و آراء یکدیگر

ب: امکانات و فرصت‌های موجود در اختیار جوامع اسلامی

ج: نیازها و مشکلات یکدیگر

زمینه را برای نزدیک شدن مسلمین و هم افزایی کشورها و ملت‌های اسلامی فراهم می‌کند، مسلمین می‌دانند و باید بهتر و بیشتر بدانند که هم‌افزائی آنها نسبت به یکدیگر به نفع همه آنهاست، و این هم افزائی است که آنها را به امتی تبدیل می‌کند که خداوند در وصف آنها فرمود: «و انتم الأعلون ان کنتم مؤمنین» (آل عمران: 39) «و شما برترین هستید اگر با ایمان باشید»، نیز فرمود: «کنتم خیر أمة اخرجت للناس» (آل عمران: 10)

دوم: افزایش همکاری علمی و دینی به ویژه تأسیس دانشگاه‌هایی که در آنها مذاهب اسلامی گوناگون تدریس شود. مجمع تقریب با تأسیس دانشگاه مذاهب اسلامی در تهران زمینه این آشنایی متقابل اتباع مذاهب را با یکدیگر فراهم ساخته است و نیز دانشگاه‌های مشترکی در زمینه علوم و فنون که از اساتید و متفکران برجسته جهان اسلام در آن استفاده شود.

سوم: افزایش همکاری‌های اقتصادی به ویژه ایجاد بازار مشترک اسلامی و نیز همکاری در زمینه بانکداری اسلامی که تشکیل این کنفرانس و کنفرانس تاتارستان می‌تواند در این زمینه بسیار مفید و مؤثر باشد.

چهارم: افزایش همکاری‌های سیاسی بین کشورها و احزاب و گروه‌های اسلامی و ایجاد اتحادیه‌‌های منطقه ای و جهانی میان کشورهای اسلامی می تواند در این زمینه مفید باشد.

پنجم: افزایش همکاری‌های فنی و خدمات مهندسی بین کشورهای اسلامی

ششم: تقویت و همکاری با کمیته مساعی حمیده که به وسیله مجمع تقریب تأسیس شده است و تلاش در جهت نزدیک کردن گروه‌های متخاصم در جهان اسلام با یکدیگر.

هفتم: تقویت روابط اجتماعی و فرهنگی بین ملت‌ها واقوام جمعیت‌های مسلمان در سراسر جهان ونیز تقویت رابطه ملت‌های کشورهای اسلامی با اقلیت‌های مسلمان در کشورهای غیر‌اسلامی و سعی در پشتیبانی سیاسی و اقتصادی و فرهنگی از آنها و استفاده از امکانات و استعدادهای آنان در جهت تقویت بنیه‏ی فرهنگی و اقتصادی جهان اسلام.

امیدوارم این کنفرانس بتواند در جهت هم افزایی و همکاری کشورها و ملت‌های مسلمان با یکدیگر و نیز با کشورها و ملت‌های دوست جوامع اسلامی گام مؤثری بردارد.

موضوع فلسطین مهمترین محور برای توحید صفوف مسلمین است

در حاشیه کنفرانس «روسیه و جهان اسلام» در چچن روسیه، با "مصطفی برغوثی" دبیرکل جنبش ابتکار ملی فلسطین دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار طرفین بر ضرورت اهتمام به مسئله فلسطین به عنوان مسئله اول جهان اسلام تأکید کردند.

 آیت الله اراکی در این دیدار بر اهمیت موضوع فلسطین به عنوان اصلی ترین محور وحدت جهان اسلام تأکید کرد و افزود: نگاه جمهوری اسلامی به مسئله فلسطین یک نگاه صرفاً سیاسی و دیپلماتیک نیست بلکه خواستگاه موضع جمهوری اسلامی در قبال فلسطین یک خواستگاه اعتقادی و آرمانی است.

 دبیر کل مجمع جهانی تقریب با اشاره به تشکیل اتحادیه علمای مقاومت توسط جمهوری اسلامی ایران به دست مجمع جهانی تقریب، برای حمایت همه جانبه‏ی علمای اسلام از آرمان فلسطینی، بر ضرورت همکاری و هم افزایی جریان های فلسطینی با این اتحادیه در راستای تحقق اهداف این نهاد اثرگزار تأکید کرد و افزود: این اتحادیه همواره در حال گسترش و توسعه در کشورهای مختلف جهان اسلام است و به صورت ماهانه و هفتگی اشخاص مهم و ذی نفوذ از نخبگان جهان اسلام به این اتحادیه می پیوندند.

 آیت الله اراکی در ادامه با تمجید از مواضع شجاعانه و تأثیر گذار برغوثی پیرامون مسائل فلسطین از این شخصیت سیاسی فلسطین برای شرکت در اجلاس بعدی اتحادیه علمای مقاومت فلسطین که در هفته های آتی در لبنان برگزارمی گردد دعوت به عمل آورد و ابراز امیدواری کرد شخصیت‏ها و رجال سیاسی و مذهبی فلسطین با حمایت همه جانبه خود از این پروژه مهم اسلامی ودینی، گام مؤثری در تحقق آرمان فلسطینی بردارند.

 "مصطفی برغوثی" نیز در این دیدار با ابراز تشکر از مواضع مهم و اساسی جمهوری اسلامی ایران در قبال مسئله فلسطینی از آیت الله اراکی دبیرکل و دکتر متکی معاون بین الملل مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی برای صحبت های جامع و قاطع آنها در کنفرانس «روسیه و جهان اسلام» پیرامون اولویت اول قرار دادن مسئله فلسطین در بین مسائل جهان اسلام قدردانی کرد و افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، اسرائیل یکی از متحدان قوی خود در منطقه را از دست داد و در مقابل فلسطین از یک حامی قدرتمند و اثر گزار در جهان برخوردار شد.

 دبیر کل جنبش ابتکار ملی فلسطین سپس با اشاره به تلاش‏های اثر گزار جمهوری اسلامی در بازگردان سرزمین های اشغالی و برقراری آسایش و امنیت به سرزمینهای فلسطینی افزود: بنده مدام این تلاش ها را دنبال می کنم و در جریان تلاش های جمهوری اسلامی در این عرصه حساس هستم.

 این شخصیت فلسطینی سپس با اشاره به پیچیده تر شدن اوضاع پس از روی کار آمدن ترامپ، همه جنگ ها و نا امنی‏های منطقه‏ای را حاصل اتاق فکرهای صهیونیستی دانست و افزود: هدف اول رژیم صهیونیستی از بین بردن هرگونه رقیب خود در منطقه است که جنگ ایران و عراق هم نمونه‏ای از همین شیطنت اسرائیلی در منطقه بود.  

منبع:فارس

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
پربازدیدترین اخبار
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین